We stappen van De Haan naar Oostende, van tramhalte naar station. De gevarieerde wandeling door de Duinbossen en de smalle hoge duinen van Bredene biedt één en al Vitamine Zee.
We starten aan de halte ‘De Haan aan Zee’, met het meest pittoreske tramstationnetje van de Kust.
Koelte in de Duinbossen
Tussen de Koninklijke Baan en de Driftweg ligt een uitloper van de Duinbossen. We volgen er een smal betonnen paadje naar het gemeentelijk hoenderparkje.
De Duinbossen werden in de 19de eeuw aangelegd om de polders te beschermen tegen opstuivend zand. Hoe breder het bos wordt, hoe meer vogels we horen. Een deel van het bos is afgeschermd als natuurreservaat.
We volgen het bospad "Pad van De Haan" steeds rechtdoor tot aan de rand van het golfterrein dat in 1902 op initiatief van Leopold II werd aangelegd.
We lopen even gelijk op met de Driftweg om dan in de Vosseslag aan wandelknooppunt 55 de wandelbrug naar het strand te nemen. Eenmaal op het strand, aan wandelknooppunt 56, slaan we links af en wandelen we langs het strand richting Oostende.
We stappen door tot aan de strandbar Hippo Beach (wandelknooppunt 58). Hier aan strandpost 6 zoeken we weer de duinen op. We volgen het pad tot net voor de voetgangerstunnel (wandelknooppunt 57). We gaan rechts en volgen het betonnen pad steeds rechtdoor. De knooppunten ontbreken soms. Ook aan kruisingen moet je het pad recht voor je nemen. Of richt je op de rood-witte GR-markeringen van de GR5A die ongeveer gelijk oploopt met onze wandeling.
Deze smalle strook duinen zijn pas ontstaan in de middeleeuwen. In de Romeinse tijd lag ‘het strand’ nog drie kilometer verder in zee. Bredene had toen een eigen haven.
We gaan steeds hoger en krijgen zo een machtig uitzicht over de zee en het hinterland.
Aan knooppunt 59 slaan we rechtsaf en zakken terug af naar het strand tot aan de beach-club "Twins" (knooppunt 60).
Vanaf hier volgen we het tegelpad dat zich tussen het strand en de duinen bevindt.
Net voor we de Oosteroever van de havengeul van Oostende bereiken, vinden we op onze linkerzijde het Fort Napoleon. Het vijfhoekige duinfort werd gebouwd in opdracht van Napoleon. Het moest samen met twee andere forten de haven van Oostende beschermen tegen mogelijke invallen. Het fort kende in de afgelopen 200 jaar al veel levens. Al die verhalen worden verteld – door fluisterende muren – in de vaste tentoonstelling. Nog tot 5 juli 2020 is er ook een speciale kinderdoe-expo met ‘De Waanzinnige Boomhut’, een knotsgek avontuur waarbij kinderen vanaf 8 jaar een uitdagend hindernissenparcours doorlopen. Het panoramaterras op het dak is gratis toegankelijk.
Vuurtorenweg 13, Oostende. Info: www.fort-napoleon.be.
Op de Oosteroever in Oostende wordt momenteel hard gewerkt aan nieuwe appartementen. In de haven zien we ook een aantal gigantische onderdelen voor windmolens die vanaf hier verscheept zullen worden voor montage in de Noordzee.
We nemen het gratis veer over de havengeul naar het centrum van Oostende. We meren aan we wandelen langs de kade tot aan het trien- en tramstation waar we met de kusttram terugkeren naar De Haan.
Praktisch
Afstand: 11 km Knooppunten: 55 -> 56 -> 58 -> 57 -> 59 -> 60 -> 61 -> 64 Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Opgelet! Veer Oostende: Mondmasker verplicht. Slechts elf passagiers per vaarbeurt.
Comments