top of page
Zoeken
Foto van schrijverZilverstrand

Wandelen tussen De Haan en Wenduine via strand en bos

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2020

Hou je wel van een stevige wandeling? Dan mag je deze wandelroute zeker niet missen! De wandelroute neemt je mee langs de verschillende hoogtepunten - letterlijk en figuurlijk - in De Haan: het unieke tramstation, de romantische villawijk van de Concessie, de Spioenkop in Wenduine, de speelzones in het natuurgebied De Duinbossen en langs het strand.

De ideale combinatie van strand- en boswandeling. Cultuur en natuur hand in hand.



Route informatie:

Afstand: 10,3km

Reliëf: Vlak met af en toe wat duinhellingen

Ondergrond: Grotendeels verhard (behalve bij hoogwater: mul zand op het strand!)

Vorm: Lusvormig, kan in beide richtingen gelopen worden

Type route: knooppuntennetwerk

Routedetails


Startpunt: Starten kan ter hoogte van knooppunt 54, gelegen aan het kruispunt van het Leopoldplein en de Zeedijk in De Haan.

Knooppunten:


Op je route:

Zeedijk van de Haan


De zeedijk van De Haan werd aangelegd in 1906 op vraag van de badgasten die net zoals in de meeste badplaatsen een wandelpromenade met zicht op zee wilden. Deze oude zeedijk ligt aan de voet van de huidige, in 1935 aangelegde dijk.


Een reglement bepaalde dat de bouwhoogte op de dijk beperkt moest blijven, waardoor De Haan als enige Belgische badplaats een zonnige zeedijk zonder hoogbouw heeft.

Spioenkopje Op de tweede hoogste duin (31 m) van de Kust prijkt een wit paviljoentje met rood dak: de Spioenkop. Je hebt er een prachtig panorama op het achterliggende polderlandschap, de bosrijke omgeving en de zee.


Hubertmolen

De Hubertmolen dateert van 1880 en werd gebouwd door molenaar Jan Hubert. Deze vierzijdige houten wipmolen was in bedrijf tot 1934. Hij heeft een windvaan in de vorm van een zeemeermin. Voor de allerkleinsten bevindt er zich vlakbij de molen een dierenparkje


Duinbossen

Wist je dat Wenduine en De Haan met elkaar verbonden zijn via 5 km natuurlijke duinbossen? Het duinbossenwandelpad neemt je mee doorheen dit uitzonderlijke gebied. De Duinbossen zijn goed voor 152 hectare. Wie nog adem op overschot heeft kan via de Duinbossenwandelroute (10,3 km) het hele gebied uitgebreid verkennen.



Standbeeld Albert Einstein


Albert Einstein woonde in 1933 een zestal maanden in De Haan en dat is nog steeds te zien. Niet alleen een standbeeld, maar ook het huis waar hij verbleef is er te bezichtigen. De beroemde natuurkundige - van Joodse origine - was op terugweg uit de Verenigde Staten en het werd hem afgeraden verder door te reizen naar zijn geboorteland Duitsland. De nazi's hadden er immers de macht gegrepen en zijn boeken verbrand.

Samen met zijn vrouw kreeg Einstein zes maanden onderdak in Villa Savoyarde, die nog altijd (aan de Shakespearelaan) bestaat.


De Concessie De Haan ademt belle epoque. Laat je meevoeren in de tijd van toen dankzij de prachtige architectuur die je er vindt.



24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page